keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Kuningatarkakku


Pari päivää ennen ystävänpäivää tuli viisi vuotta täyteen seurustelua siippani kanssa. Vietimme päivää romanttisesti eri puolilla Suomea (kaukosuhteen ilot...), mutta onneksi parempi puoliskoni matkasi luokseni viikonloppua viettämään. Samaan syssyyn kutsuin kaverin kahville ystävänpäiväperjantaina, ja pöydän kuningattareksi olin tekaissut simppelin raakakakun. Pitkästä aikaa - tässä keittiössä kun on viime aikoina ollut uuni kovassa käytössä.


No, ohje kuvineen jäi kuitenkin arkistoihin odottelemaan, ja mikäpä olisikaan parempi ajankohta laskiaisen jälkeen kuin naistenpäivä. Varsin naisellisen nimenkin kun kakku sai, oikein royal. Ohje on hyvin pitkälti rakennettu mukaillen tätä ihanaista mansikkakakkua, joskin marjoina käytin kuningatarseosta. Hyvä, raikas ja monipuolinen kakku, marjoja ja koristeita kun voi muutella aina tilanteen mukaan.


Tattarin idätys: Liota tattareita 20 minuuttia, huuhtele huolellisesti ja jätä ne sen jälkeen kuivumaan. Koko idätyksen voi tehdä vaikkapa siivilässä, laakea uunivuokakin käy, kanneksi vain lautanen raolleen – on tärkeää, että ilma kiertää hyvin eivätkä jyvät ala homehtua. Tattari itää nopeasti noin vuorokaudessa, kun pienet hännät ovat ilmestyneet.


Kuningatarkakku

Pohja:
2½ dl idätettyä tattaria
2½ dl rusinoita ja pilkottuja taateleita
2 rkl lucumaa
2 rkl kaakaojauhetta
½ dl kookosöljyä sulana

Jauha idätetyt tattarit. Lisää sitten pienissä erissä rusinat ja taatelit, jauheet ja lopulta hunaja ja sulatettu kookosöljy. Painele halkaisijaltaan 20 senttisen irtopohjavuoan pohjalle ja hieman reunoillekin.

 Marjahillo:
10 taatelia (ja ½ dl goji-marjoja + tilkka vettä)
3 dl vadelmia tai kuningatarmarjasekoitusta
1 dl mustaherukoita
2 rkl chian siemeniä
1 tl vaniljaa

Jos taatelit ja gojit ovat kovin kuivia, liota niitä muutama tunti vesitilkassa. Blendaa sitten kaikki ainekset keskenään. Jos haluat, voit ensin soseuttaa taatelit ja marjat, lisäten chian siemenet vasta lopuksi, jolloin saat hillomaisemman koostumuksen. Levitä pohjan päälle.

Täyte:
3 dl cashew (liota vähintään 4 tuntia)
1-2 rkl hunajaa/agavea
maun mukaan steviaa (tai lisää hunajaa/agavea)
½ sitruunan mehu
2 rkl riisinlesejauhetta tai 1 rkl soijalesitiiniä (voi jättää poiskin)
1 dl kookosöljyä tai kaakaovoita
1 tl vaniljaa
aavistus suolaa

Laita kookosöljy/kaakaovoi vesihauteeseen sulamaan. Blendaa ensiksi pähkinät, lisää kaikki ainekset kookosöljyä lukuunottamatta ja blendaa sileäksi. Tarvittaessa lisää hieman vettä. Lisää lopuksi sula rasva.
Levitä marjahillon päälle. Laita kakku jääkaappiin tai pakastimeen hetkeksi. Koristele mieleisellä tavalla.


Edellisenä vuonna tein lähes hitiksi muodostuneita suklaataateleita. Kokeilkaa ihmeessä niitäkin!

8 kommenttia:

  1. Wau, onpa kauniin näköinen ja varmasti herkullinen kakku! :) Itse tein viime viikonloppuna raakakakkua puolukkatäytteellä ja perjantaina olisi taas tarkoitus loihtia jotain uutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iina! :) Mmmm, puolukkakakkukin kuulostaa hyvältä. Raakaleivonnassa vain mielikuvitus on rajana!

      Poista
  2. Ihanan marjaisan näköinen kakku! Ja tuo tattari pohja tuo kivasti keveyttä. Pitäsikin kokeilla sitä taas seuraavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän kyllä ihan hirmuisesti tuosta tattaripohjasta. Maistuu hyvältä sellaisenaankin, siitä voisi pyöritellä vaikkapa palleroita pieneksi herkkupalaksi. Kakkukin oli oikein hyvää ja maistui myös kaverille, joka ei raakakakkuja ollut ennen syönytkään. :)

      Poista
  3. Nam, tää näyttää todella hyvältä! Ja tosiaan tuo tattaripohja vaikuttaa mielenkiintoiselta, täytyy kokeilla itsekin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Tattari on mukavaa vaihtelua pähkinöiden sijaan raakakakkujen pohjissa, kannattaa kokeilla.

      Poista
  4. Moips, voiko tattarin korvata jollain "helpommalla"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kokeile vaikkapa manteleita tai manteleiden ja kaurahiutaleiden yhdistelmää. Myös auringonkukansiemenet sopisivat tarkoitukseen. :)

      Poista