tiistai 8. huhtikuuta 2014

Mitä meille syötetään ja miksi?Liityin jokunen aika sitten Blogat-palveluun ja osallistuin kampanjaan, jota varten sain Atena Kustannukselta arvostelukappaleen Susanna Kovasen ja Harri Lapinojan uutukaisesta kirjasta Ruokapyramidihuijaus - Mitä meille syötetään ja miksi?. He kirjoittavat myös saman nimistä blogia. Teoksen aihepiiri on kiinnostava ja ajankohtainen, mutta myös paljon jo puhuttu ja esilläkin ollut. Aihe tosin on sellainen, ettei siitä ehkä voi puhua liikaa.


Ruokateollisuus on tuttu sana, mutta todellisuudessa siihen liittyy paljon sellaista, mistä kuluttajalla ei ole tietoakaan. Mistä tietää, mihin uskoa, kun elämme keskellä ristiriitaisiakin ravitsemusviestejä ja muotidieettejä? Kuka päättää siitä, mitä me syömme? Ruokapyramidihuijaus pyrkii kertomaan, miten ruokateollisuus ja ravitsemustiede vaikuttavat jopa huomaamatta valintoihimme. Lisäksi teos kehottaa arvioimaan ruokateollisuutta ja ravitsemusviestejä kriittisesti. Nykyaikainen tapa suhtautua ruokaan on yksipuolinen ja jopa ruoanlaitto on unohtumassa kiireisen elämän varjoon. Toisaalta syöminen ei ole enää vain syömistä, vaan myös ravintoaineiden ja energiasisällön tietoista tarkkailua, mikä aiheuttaa monille niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin oireita. Ruoalla pyritään hallitsemaan omaa kehoa. Usein tämä yksilötasolle keskittyminen vie tilaa laajemmalta näkökulmalta. Yhteiskunnallisella tasolla puhutaan esimerkiksi ruoan riittävyydestä. Jako yksilön ja yhteiskunnan tasolle on kuitenkin keinotekoinen, sillä ruoka on osa kulttuuria. Yksilöt ovat osa yhteiskuntaa ja vaikuttavat valinnoillaan sen toimintaan.

Kirja jakautuu kolmeen lukuun. Ensimmäinen, Suuri Ruokahuijaus, valottaa ruokateollisuuden ja ravitsemustieteen mutkia. Jälkimmäinen ei suinkaan ole tieteen ihanteiden mukaisesti objektiivista, vaan siihen ovat kytköksissä niin elintarviketuottajat kuin suuret ketjutkin. Toinen luku, Ruokamyytit, purkaa erilaisia ruokaan liittyviä myyttejä, kuten vähärasvaisten tuotteiden tai maidon terveellisyyttä, kaloriteoriaa sekä suomalaisen ruoan laatua ja rehtiä kaupustelua. Kolmas luku, Miten tästä eteenpäin?, on se minua eniten kiinnostanut, sillä se käsittelee konkreettista valinnantekoa ruokateollisuus- ja ravitsemusviidakossa. Kirjan ulkoasu mukailee hauskasti elintarvikepakkauksen tai -mainoksen grafiikkaa. Teksti on sujuvaa, mutta hieman propagandamaista: lyhyitä, ytimekkäitä virkkeitä ja luettelointia. Paikoin lukeminen on ehkä hieman raskasta vahvan asiapitoisuutensa vuoksi, mutta toisaalta kiinnostavaa tekstiä tulee kahmineeksi huomaamattaankin.

Ruokapyramidihuijaus on lohdutonta tykitystä ruokateollisuuden nykytilasta ja historiastakin. Ehdottoman mielenkiintoinen ja ajankohtainen teos. Epätoivoon vaipumisen sijaan olisikin tärkeää keskittyä siihen, mitä valinnoillamme voimme tehdä. Mitkä ovat ne arvot, joita voimme ja haluamme ostoskäyttäymisellämme tukea? Teoksen lopussa on selkeä ohjeistus jokaiselle: kun valitsee aitoja, mahdollisimman vähän prosessoituja perusraaka-aineita ja eettisesti tuotettua ruokaa, joka sopii omalle elimistölle ja pitää ruokavalion sekä elämäntavat monipuolisina, nautiskelee ja on onnellinen, ei voi mennä kovin pahasti pieleen.


*Arvostelukappale saatu Atena Kustannukselta.*

3 kommenttia:

 1. Tuo lopun ohje on kyllä aika nappiin muotoiltu. :) Ja hei, miltä Blogat vaikuttaa? Kantsiiko liittyä? En olekaan törmännyt muihin vastaaviin palveluihin aiemmin, ellei esim. ruokabloggaajien Blogirinkiä lasketa. Sehän on jo vähän... hmmm... sitovampi ja laajempi systeemi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogat vaikuttaa oikein miellyttävältä! Olen aika nihkeä lähtemään mihinkään blogipalveluihin, mutta koin Blogatin riittävävän matalan kynnyksen paikaksi, joten sen perusteella voin suositella. :)

   Poista
 2. Itselläni on työn alla sama opus ja onhan se kiinnostava ja täynnä asiaa. Tosin, kuten totesit, aiheesta on viime vuosina kirjoitettu jo paljon ja tämäkin kirja on velkaa Michael Pollanille sekä Mats-Eric Nilssonille. Mutta suomalainen versio on ehdottoman tervetullut.

  VastaaPoista