sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Maapähkinävoisuklaa

Mun on tehtävä tunnustus: olen aikuistunut. Ainakin yhdellä saralla. Mistäkö sen tiedän? Siitä, että leivokset eivät enää viekottele minua. Saatan mennä kahvilaan ja katsoa vitriiniin, mitä ottaisin kahvin seuraksi, mutta suklaata tursuavat upeat kakkuluomukset eivät säväytä enää, ei sitten ollenkaan. Kakkupalan sijaan voin hyvin ottaa vaikkapa korvapuustin - jos se on tuore - tai vielä pahempaa parempaa, täytetyn ruisleivän. Aiemmin metodini saattoi tiivistää lauseeseen mitä suklaisempi/kermaisempi/sokerisempi/nätimpi leivos sen parempi, mutta nykyisin kauneinkin sacherkakku jättää kylmäksi. Olen suuren hämmennyksen vallassa, mutta tulipa nyt sanottua.

Onneksi on kuitenkin (ainakin) kaksi asiaa, jotka pysyvät. Kahta en vaihda. Suklaa ja maapähkinävoi. Ja voi kyllä, ne eivät jätä kylmäksi koskaan. Ne lyövät ällikällä niin yksistään kuin yhdessäkin. Muistaako joku vielä lähes vuoden takaiset kurpitsaiset maapähkinävoi-suklaakupit? Minä ainakin muistan, lämmöllä muistankin, ja sen lämmön perässä jätin kurpitsat kauppaan ja kupit kaappiin, ja yhdistin vain oleellisen. Upotin pehmeän maapähkinävoin tumman raakasuklaan sekaan ja tulin solmineeksi ydinsodan kestävän liiton. Kuka enää kakkupaloja tarvitseekaan, kun voi syödä maapähkinävoisuklaata?


Maapähkinävoisuklaa

1½ dl kaakaovoita rouheena
1 rkl kookosöljyä
2 (reilua) rkl maapähkinävoita
2 rkl agavea / hunajaa / palmusokeria
1 dl raakakaakaojauhetta
0,75 dl lucumaa
2 rkl carob-jauhetta (ei välttämätön, mutta tuo aromia)
1 tl vaniljaa
(ripaus laatusuolaa, jos käytät suolatonta mp-voita)

Laita rasvat ja maapähkinävoi kippoon ja vesihauteeseen sulamaan. Maapähkinävoi pehmenee niin, että liukenee sekaan kunhan alat lisätä jauheita. Lisää kuivat ainekset rasvojen sekaan huolellisesti sekoittaen. Maistele ja lisää makeutta/muuta maun mukaan. Valuta muotteihin ja jäähdytä jääkaapissa tai pakasteessa.


7 kommenttia:

  1. Siis ihan sama juttu täällä! Näen vaan kaikkialla kananmunaa ja kermaa :D Yhtään ei innosta,
    Nää sen sijaan näyttää aivan ihanilta! Maapähkinävoi oli taikasana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla se liittyy ihan myös vegaanisiin leivoksiin, byhyy, ei vain maistu! :( Maapähkinävoi todellakin on taikasana, raakasuklaan kanssa ei ole ongelmia maistumisen suhteen :D

      Poista
  2. Mä raakaleivon tuon tuostakin, joten tuo ohje uppoaa minuun kuin häkä. Maapähkinävoi ja suklaa, huh huiii, ei mitään ihanampaa voi ollakaan, voisin sekaan heittää himpun vielä oikeaa suklaatakin.
    Joten ohje menee kokeiluun!
    -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

    VastaaPoista
  3. Minulla tuo makean himo meni pois,kun päätin olla muutaman kuukauden täysin ilman makeaa,jo kauan sitten.Sen jälkeen vain lievästi makea maistuu ja liian makeat jutut ovat melkein hyi.Mutta tämä raakasuklaasi kyllä maistuisi:)

    VastaaPoista
  4. Helena, maapähkinävoi ja suklaa ovat takuuvarma yhdistelmä! :) Raakaleivonta on mukavan monipuolista puuhaa.

    Jael, niinhän se on, että tauko makeasta vähentää sitä makeanhimoa tehokkaasti. Mulla ei vaan kyse ole edes tauon pitämisestä, oon vaan tullut valikoivaksi :D Itse tehden suklaastakin saa juuri omaan makuun sopivaa ja muhun vetoaa enemmän tummemmat, ei niin makeat versiot. :)

    VastaaPoista
  5. Kääk! mie en ole vieläkään aikuistunut :D
    Suklaan ja maapähkinävoin yhdistämällä ei voi epäonnistua, nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta sehän on ainoastaan hyvä asia! :D Luulisin, että minullakin nyt on vain tällainen ohimenevä vaihe meneillään, ainakin toivoisin vielä voivani nauttia kunnon höttösokerileivoksesta :D
      Samaa mieltä, makupari vertaansa vailla. :)

      Poista