maanantai 20. lokakuuta 2014

Tattariuunipuuro

Meidän perheessä puuro on aina ollut tyypillinen pääruoka, joskin melko kausiluonteisesti. Perinne on jatkunut omilleni muuttamisenkin jälkeen ja keittelen kaurapuuroa useinkin muun muassa lounaaksi, jos kiire pääsee yllättämään. Ohrasuurimo- tai riisipuuro ovat ehkä kuitenkin kaurapuuroa täyttävämmän tuntuisia. Täällä Joensuussa lämpömittari hiipi jo pakkasen puolelle ja maa sai jopa lumipeitteen. Ei muuta kuin uuni kuumenemaan, uunipuuro kun maistuu parhaalta viileämpinä päivinä. Kaiken lisäksi se valmistuu hyvin vähällä vaivalla, lähes itsestään. Tällä kertaa käytin suurimoina tattaria ja nesteenä kookosmaitoa - hyvää!


Tattariuunipuuro (neljälle) 

2 dl tattarisuurimoita
4 dl kookosmaitoa + 5 dl vettä
3/4 tl suolaa
öljyä vuoan voiteluun

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Huuhtele tattarisuurimot huolellisesti vuoroin kuumalla ja kylmällä vedellä. Voitele uunivuoka ja laita tattarit pohjalle. Lisää suola ja nesteet, sekoita hieman lusikalla ja laita uunin alatasolle. Uunita 1½ - 2 tuntia. Tarkasta välillä, ettei puuro kuohu yli.
Tarjoa esimerkiksi marjahillon tai voisilmän kera. Tai molempien.


Kun edellisen reseptin kohdalla puhuin mukavuusruoasta, voisi tuota termiä käyttää hyvin kuvaamaan uunipuuroakin. Helppoa, edullista ja hyvää - kyllä se ainakin minun kohdalla jotain mukavuusreseptoria tyydyttää.

12 kommenttia:

  1. Teillä on sitten jo melkein talvi...meilläkin oli eilen rankkasade ja tänään päivälläkin hieman alle hellerajan,mutta en ole vielä palellut.
    Uunitattaripuuro on ihanaa,meillä oli sitä usein kotona lapsuudessani:) En ole sitä sen koommin syönytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovaa kyytiä se talvi näyttäisi olevan tulossa! Tai sitten käy niinkuin muutamana aiempana vuonna, että vielä tammikuussa odotellaan kunnon lumipeitettä..
      Minä ihastuin kyllä myös. Tattaripuuro on mun lapsuudessa ollut harvinaisempi ruoka, sen sijaan ohraa on käytetty paljon.

      Poista
  2. Oi näyttää niin hyvälle! Pitää kokeilla :) toi kookosmaito varmaan kruunaa kaiken!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kookosmaidosta tuli ihanan pehmeä maku ja koostumus! Ja kun antaa puuron kypsyä hitaasti uunissa niin suurimotkin pehmenee ja imee sitä makua oikein kunnolla. :)

      Poista
  3. Tätä voisi kokeilla. Rakastan nimittäin puuroja täydestä sydämestäni, ja tattaripuuroa ei ole kovin usein tullut syötyä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että joku muukin on intohimoinen puuronsyöjä :D

      Poista
  4. Tylipa pöljä olo. Gluteenittomuuden myötä oon jotenkin mielessäni heittäny ikuiset hyvästit uunipuurolle - joka meillä tehtiin aina ohraryynistä ja joka oli mun herkkua marjasopan kera syötynä. Just laitoin tattarisuurimoita kaalilaatikkoon, ja siitä tuli parasta kaalilaatikkoa ikinä. Joten, unipuuroon niitä pikkupalleroita seuraavaksi siis! Jee! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus on mentävä kauas nähdäkseen lähelle. :D Tattari sopii todella oivallisesti korvaamaan ohraa niin kaalilaatikossa kuin puurossakin. Sitten vain puurot uuniin! :)

      Poista
  5. Eksyin tänne "Itse sovelsin" kautta ja tarvii varmaan ryhtyä seuraamaan kun sulla on aika kiva blogi :)

    Mua ei gluteeni pelota, mut jatkossa varmaan korvaan tattarilla kaurapuuron, ainakin osittain. Syynä on se, et tattarissa on todella täydellinen aminohappokoostumus kun taas viljassa proteiini on aika köyhää laadultaan.

    Jos satun kokeilee tätä reseptiä niin mä syön sen kyl yksin :P sen verran tota ruokaa tarvii mättää harrastuksen takia, heh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun eksyit ja kiitos kommentistasi :)

      Ahaa, enpä ole tiennytkään tattarin täydellisestä aminohappokoostumuksesta! Aina sitä oppii uutta ja taas yksi piste lisää tattarin käytölle. Kaikki puurot maistuu minulle ja vaihtelen niitä usein, mutta tattaria voisin käyttää enemmänkin.

      Heh, kunnon urakkasyömistä! Mut hyvä ruoka on hyvää ja se on kivaa, kun sitä saa syödä paljon. :D

      Poista
  6. Tää kuulostaa hyvältä! Varsinkin, kun olen nyt viimeaikoina innostunut tattarin käytöstä, kun päätin vaihtelun vuoksi korvata aamupuurossani kauran tattarilla. Itsekin syön usein puuroa myöös muulloin kuin aamuisin, niin senkin takia on hyvä käyttää välillä muutakin kuin kaurahiutaleita, ettei ravinto jää liian yksipuoliseksi.

    Kookosmaitoa en olekaan vielä kokeillut puurossa, vaikka kookosta muutoin joka paikkaan tungenkin. :)

    Tätä täytyy kyllä kokeilla - kaksinkertaisena annoksena, jotta Hansille riittää oma kokonainen satsi. :)
    En olekaan tehnyt uunipuuroja aiemmin, koska olen (ainakin olevinani) niin kiireinen ja nälkäinen - useimmiten syynä on se liiallinen nälkä ja kiire päästä syömään. Yleensä vain heitän nesteen ja hiutaleet lautaselle ja lautasen mikroon. Mutta jos sitä vaikka jonain viikonloppuna käyttäisi puuron valmistamiseen vähän enemmän aikaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Hyvää olikin, oikein pehmeää ja maukasta. Vaihtelu ehdottomasti kannattaa, niin monipuolisuuden kuin kyllästymisvaarankin nimissä! Suosittelen siis kokeilemaan.

      Uunipuurot on todella helppotekoisia, vaikka tottahan ne vievät oman aikansa, mutta sitä aktiivista valmistamisaikaa ei sitten oikeasti ole sen pidempään kuin mikropuurossakaan. Heittää vain ainekset vuokaan ja uuniin, sitten vain odottelemaan ja puuhaamaan omia asioita. :)

      Poista