maanantai 1. joulukuuta 2014

Piparkakkuiset proteiinipatukat

Joulukuun ensimmäinen päivä! Joulun odotuksen saa siis virallisesti nyt aloittaa. Mustaakin mustempi ja sateinen maisema ikkunasta ei juuri nostata tunnelmaa, mutta eiköhän se lumipeite sieltä vielä sada maahan, ennemmin tai myöhemmin.


Siirryn joulumoodiin varovaisesti vähän kepillä jäätä (tai tässä tapauksessa lätäkköä) kokeillen. Joulukuun aloittavaan maanantaipäivään sopi mitä parhaiten proteiinipatukat, jotka on maustettu piparkakkuja mukaillen. Näissä on sellainen ehta piparitaikinan maku ja osittain koostumuskin - kaikkihan pitävät enemmän taikinasta kuin paistetuista kekseistä, eikö? No, en minä väheksy paistettuja piparkakkujakaan, on niilläkin aikansa ja paikkansa. Tässä kuitenkin ihana välipalavaihtoehto piparkakkutaikinan ystäville.


Piparkakkupatukat (noin 7 patukkaa)

1 dl idätettyä tattaria ja 1 dl pähkinämixiä (liotettuna ja kuivattuna) tai 2 dl jompaa kumpaa
2 dl taateleita pilkottuna
1 dl proteiinijauhetta (suosittelen hamppu- tai herneproteiinia)
2 rkl chian tai pellavansiemeniä
2 rkl hampunsiemeniä
reilu tl psylliumia
ripaus suolaa
1 tl kardemummaa, kanelia ja pomeranssin kuorta
½ tl neilikkaa ja inkivääriä
1 rkl kookosöljyä sulana
1-2 rkl vettä

Jauha ensiksi siemenet ja pähkinät blenderissä tai monitoimikoneessa. Lisää pienissä erissä tattarit ja taatelit. Tässä vaiheessa voi olla helpointa jatkaa jakamalla taikina pienempiin eriin ja lisäilemällä loput ainekset vähitellen. Mikäli blenderi/monitoimikone ei suostu yhteistyöhön massan kanssa, uskoisin homman onnistuvan raa'alla käsivoimalla, kunhan jaksaa veivata rannetta ;) Lisää lopuksi kookosöljy ja vettä niin, että massasta tulee ihan himpun verran kosteampaa. Laita taikina kelmulla/leivinpaperilla/foliolla vuorattuun vuokaan ja painele tiiviisti reunoja myöten. Minä käytin leipävuokaa. Laita vuoka jääkaappiin useammaksi tunniksi, vaikkapa yön yli. (Halutessasi voit patukoiden sijaan pyöritellä massan palleroiksi.) Leikkaa levy patukoiksi ja nappaa evääksi. Patukat säilyvät jääkaapissa parisen viikkoa, mutteivät säikähdä pakastustakaan.

7 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä! Ovatko taatelit kuivattuja vaiko tuoreita? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Wilma, hyviä nämä ovatkin! :) Kuivattuja taateleita käytin.

      Poista
  2. Hyvältä kuulostaa:)Tuossa on paljon sellaisia aineksia mitä itsekin tykkään käyttää patukoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tuo patukoiden perusrunko on mullakin yleensä samankaltainen, makua voi sitten säädellä mielensä mukaan mausteilla, kaakaolla tai vaikka appelsiini- tai minttuöljyllä.

      Poista
  3. Onpas ihanan jouluinen ja simppeli resepti! Tätä aion kokeilla ainakin kahdesta hyvästä syystä: 1. Piparitaikinan maku houkuttelee. 2. Miulla on kaapissa avaamaton pussi hamppuproteiinia, jolle pitäisi keksiä järkevää käyttöä ennen kuin parasta ennen -päiväys menee umpeen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iina! Siinäpä on syytä kerrakseen, ei muuta kuin tekemään. Kerro toki sitten, miten onnistui, jos päädyt näitä kokeilemaan. :)

      Poista
    2. Jeah, nyt on testattu! Voit käydä lukaisemassa blogini uusimmasta postauksesta mielipiteeni. ;)

      http://shapeandcake.blogspot.fi/2014/12/piparkakkuiset-raakapallot.html

      Poista