tiistai 28. tammikuuta 2014

Kookosvedestä ja trooppinen mangosmoothie

 Edellisessä postauksessa kerroin mustapapuspagetin olleen testituote Greenroomilta, ja mainitsin myös, että palaan paketin muuhun sisältöön myöhemmin. Tässä esittelen saamiani tuotteita tarkemmin ja käyttövinkkiäkin seuraa taas reseptin muodossa. Paketissa oli spagetin lisäksi Big Tree Farmsin raakakaakaosta valmistettua kaakaojuomajauhetta ja raakasuklaalevy sekä kahdenlaista kookosvettä, maustamatonta sekä hedelmillä maustettua. Kaakaojuomajauhe toimii ihan tavanomaisten tapaan, lämpimään (kasvi)maitoon sekoitettuna. Se on makeutettu palmusokerilla ja oli minun suuhun melkoisen makeaa, joten jatkoin juomaa hieman tummalla kaakaojauheella. :) Tuo raakasuklaalevy oli todellista herkkua, makuna kaakaonibsit ja merisuola. Olen kehittänyt jonkin kieron addiktion astetta suolaisempaan suklaaseen, joten pieni levy ei kauaa pöydällä pölyttynyt.


Kookosvesi on pitkälti tuttu tuote, jonka maku saattaa ensikertalaiselle vaatia totuttelua. Kookosvesi on viime aikoina löytänyt tiensä urheilijoiden käyttöön ja onkin loistavaa treenijuomaa sen sisältämien vitamiinien ja kivennäisaineden (mg, ca, B2) vuoksi. Tiesittekö, että YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on nimennyt kookosveden elämän vedeksi? Aikamoista! Kookosvesi sopii mainiosti myös smoothien sekaan tuomaan vienoa eksoottisuutta. Mango ja kookos, mikä olisikaan toimivampi yhdistelmä? Herkän radioaktiivinen väri vain lisää eksotiikkaa. ;)


Mangosmoothie

pari desiä mangoa kuutioina (ja pakastettuna)
½-1 avokado
maun mukaan hunajaa tai muuta makeutusta (myös banaani sopii)
kookosvettä niin, että saat halutun koostumuksen
1 tl ohranorasta tai kourallinen tammenlehtisalaattia
ekstroina: 1 rkl macaa ja lucumaa, 1 tl soijalesitiiniä, proteiinijauhetta

Kaikki ainekset blenderiin ja surruuttelu samettiseksi. 

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Mustapapuspagettia ja #soosi

Vuosi sitten kauppojen hyllyt tyhjenivät avokadoista, kun taas heti tämän vuoden alusta tyhjennettiin tomaattimurskahyllyt. Avokadopastan makumaailmaa olen mukaillut ihan muissa merkeissä. Päätin nyt hypätä tähänkin joukkopsykoosiin ja kokeilla tuota Henri Alénin twiittaamaa hittisoosiakin. Ainakin suurin piirtein. Yhden hengen absolutistitalouteen en viiniä ostanut ja mausteitakin heittelin aika huolettomalla kädellä, mutta noudattelin ohjettakin välillä. Joku on saattanut huomata, että päivät ovat jo pidentyneet - mahtavaa! Päivänsäde viimeinen ehti kuitenkin lähteä jo ennen päivällisaikaa, joten tympeällä keinovalaistuksella mennään.


Mustapapupastan sain testiin Greenroomilta, paketin muuhun sisältöön palaan myöhemmin. Mustapavusta valmistettu spagetti on jännän tummaa väriltään, mietoa maultaan ja tuo mukavasti proteiiniakin annokseen: sataa grammaa kohden spagetissa on protskua 45 grammaa! Toimi erityisen hyvin tämän somesoosin kanssa. Kiitos Greenroom! :)
 

Mustapapuspagettia ja #soosi

1 purkki hyvää tomaattimurskaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
0,6 dl oliiviöljyä
½ tl (kookos)sokeria
2 tl balsamicoa
mausteita: basilikaa, oreganoa, pippureita, chiliä

Lisukkeeksi mustapapuspagettia tai muuta mieleistäsi pastaa

1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia pitkään öljyssä. Vähintään 10 minuuttia matalalla lämmöllä. Rakennat makeuden. Älä ruskista!
2. Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10 minuuttia. Makeutuu...lisää loppu murska ja vettä 2dl. Hauduta sekoittaen.
3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 minuuttia. Lisää mahd. punaviini/balsamico. Eli tuo happamuus kastikkeeseen. Sekoita koko ajan.
4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, 2 palaa appelsiinin kuorta. Mausta rohkeasti.
5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5dl parasta neitsytoliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin. Sekoita al denteksi keitettyyn spagettiin.


Tomaattikastike on aina tomaattikastiketta, enkä odottanutkaan, että #soosi olisi ollut millään tapaa tajunnanräjäyttävää. Juju onkin siinä, että yksinkertaisillakin raaka-aineilla saa kelpo ruokaa aikaiseksi, kunhan panostaa laatuun. En käyttänyt Mutti-tomaattimurskaa, kuten Alén suosittelee, vaan Pirkan tetrapakkauksessa olevaa luomumurskaa. Minusta se on hyvää. Oliiviöljyyn kannattaa ehdottomasti panostaa - mielestäni siinä on erittäin suuria makueroja merkkien (ja hinnan) välillä. Hyvää perusruokaa tämä oli ja taipuu penninvenyttäjänkin budjettiin.

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Arkisemmat flapjackit


Flapjack tarkoittaa kaurasta tehtyä makeaa mysli- tai energiapatukkaa, jossa ei yleensä rasvaa ja lisättyä sokeria säästellä. Ellei satu olemaan kyse kaltaisestani keittiöhirmusta. Energiapitoisia patukat toki on näinkin, mutta ainakin makeus tulee täysin luonnollisesta lähteestä ja rasvan määräkin on varsin maltillinen. Herkullisia kaiken kaikkiaan. Minusta nämä sopivat makeanhimon taltuttamiseen leivoksen sijasta. Tein levyn leipävuoassa, jolloin patukoista tuli aika paksuja. Taikina olisi ollut kuitenkin helppo ja koossapysyvä ihan muotoiltavaksi siihen uunipellille leivinpaperin päälle, mutta muistanpa tuon sitten ensi kerralla.


Myslipatukat

2 dl kaurahiutaleita
1½ dl taateleita pilkottuna + 2 dl kuumaa vettä
1 dl kurpitsansiemeniä (korvasin osan mantelirouheella)
½ dl chian tai pellavansiemeniä
½ dl rusinoita tai goji-marjoja pilkottuna
1 rkl kookosjauhoa ja/tai mantelijauhoa (ei välttämätön)
1 rkl kookosöljyä
ripaus kanelia ja suolaa

Keitä vettä vedenkeittimessä ja mittaa taatelit sauvasekoittimen kulhoon. Kaada vesi päälle ja anna pehmentyä puolisen tuntia. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Soseuta taatelit ja laita lämpimään seokseen kookosöljy pehmenemään. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita taateli-rasva-seos kuiviin aineisiin. Levitä leivinpaperille noin parin sentin paksuiseksi levyksi ja paista uunissa 20-25 minuuttia. Uunittamisen jälkeen siirrä levy uunipelliltä ja anna jäähtyä ennen leikkaamista. Itse en malttanut.