maanantai 20. lokakuuta 2014

Tattariuunipuuro

Meidän perheessä puuro on aina ollut tyypillinen pääruoka, joskin melko kausiluonteisesti. Perinne on jatkunut omilleni muuttamisenkin jälkeen ja keittelen kaurapuuroa useinkin muun muassa lounaaksi, jos kiire pääsee yllättämään. Ohrasuurimo- tai riisipuuro ovat ehkä kuitenkin kaurapuuroa täyttävämmän tuntuisia. Täällä Joensuussa lämpömittari hiipi jo pakkasen puolelle ja maa sai jopa lumipeitteen. Ei muuta kuin uuni kuumenemaan, uunipuuro kun maistuu parhaalta viileämpinä päivinä. Kaiken lisäksi se valmistuu hyvin vähällä vaivalla, lähes itsestään. Tällä kertaa käytin suurimoina tattaria ja nesteenä kookosmaitoa - hyvää!


Tattariuunipuuro (neljälle) 

2 dl tattarisuurimoita
4 dl kookosmaitoa + 5 dl vettä
3/4 tl suolaa
öljyä vuoan voiteluun

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Huuhtele tattarisuurimot huolellisesti vuoroin kuumalla ja kylmällä vedellä. Voitele uunivuoka ja laita tattarit pohjalle. Lisää suola ja nesteet, sekoita hieman lusikalla ja laita uunin alatasolle. Uunita 1½ - 2 tuntia. Tarkasta välillä, ettei puuro kuohu yli.
Tarjoa esimerkiksi marjahillon tai voisilmän kera. Tai molempien.


Kun edellisen reseptin kohdalla puhuin mukavuusruoasta, voisi tuota termiä käyttää hyvin kuvaamaan uunipuuroakin. Helppoa, edullista ja hyvää - kyllä se ainakin minun kohdalla jotain mukavuusreseptoria tyydyttää.

sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Tattipasta

En ole kummoinen pastakokki, eikä siis ihme, että blogini pasta-tunniste on jäänyt vähäiselle käytölle. Olen mieltänyt pastan merkityksessä tavallinen makaroni tai spagetti jokseenkin tylsäksi ruoaksi, vähän tunkkaiseksi ja raskaaksi. Joitain viikkoja sitten löysin Lidlistä gluteenitonta pastaa melko edulliseen hintaan ja ainesosiltaankin siedettävän oloista, ja pussukka lähti mukaan. Yllätyinkin positiivisesti ja taisi jäädä Lidlin pasta säännöllisen epäsäännölliseen käyttöön.


Jossakin blogissa kirjoitettiin hetki sitten comfort food -termistä, jonka kirjoittaja taisi suomentaa mukavuusruoaksi lohturuoan sijaan. Lohturuoka kun kalskahtaa vähän ankealta - enemmänkin sohvannurkassa sydänsuruihin syötävältä jäätelöltä kuin oikeasti mielihyvää tuottavalta (ja ruoka harvemmin korjaa ongelmia). (Jos tunnistatte kirjoittajan, ilmiantakaa hänet!) Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, mukavuusruoka on paljon parempi termi. Ja tämä tattipasta on sitä mukavuusruokaa.


Tattipasta (2-3 annosta)

2 dl asianmukaisesti käsiteltyjä ja silputtuja tatteja/metsäsieniä
½ pkt savutofua (tai kikherneitä, maku tietysti hieman muuttuu)
1 puna- tai keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl kookosöljyä
1 rkl oliiviöljyä
1 dl kaurakermaa
suolaa, musta- ja valkopippuria, timjamia
n. 1 dl tuoretta kirveliä tai lehtipersiljaa
2 rkl oluthiivahiutaleita

mieleistä pastaa

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista kastike pastan kypsyessä.
2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljyt pannulla ja kuullota sipuleita hetki, lisää sitten tatit ja kuutioitu tofu, paista 3-4- minuuttia. Lisää kaurakerma.
3. Mausta. Sekoita kastike pastan sekaan ja lisää viimeiseksi silputut yrtit ja ravintohiivahiutaleet.

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Maapähkinävoisuklaa

Mun on tehtävä tunnustus: olen aikuistunut. Ainakin yhdellä saralla. Mistäkö sen tiedän? Siitä, että leivokset eivät enää viekottele minua. Saatan mennä kahvilaan ja katsoa vitriiniin, mitä ottaisin kahvin seuraksi, mutta suklaata tursuavat upeat kakkuluomukset eivät säväytä enää, ei sitten ollenkaan. Kakkupalan sijaan voin hyvin ottaa vaikkapa korvapuustin - jos se on tuore - tai vielä pahempaa parempaa, täytetyn ruisleivän. Aiemmin metodini saattoi tiivistää lauseeseen mitä suklaisempi/kermaisempi/sokerisempi/nätimpi leivos sen parempi, mutta nykyisin kauneinkin sacherkakku jättää kylmäksi. Olen suuren hämmennyksen vallassa, mutta tulipa nyt sanottua.

Onneksi on kuitenkin (ainakin) kaksi asiaa, jotka pysyvät. Kahta en vaihda. Suklaa ja maapähkinävoi. Ja voi kyllä, ne eivät jätä kylmäksi koskaan. Ne lyövät ällikällä niin yksistään kuin yhdessäkin. Muistaako joku vielä lähes vuoden takaiset kurpitsaiset maapähkinävoi-suklaakupit? Minä ainakin muistan, lämmöllä muistankin, ja sen lämmön perässä jätin kurpitsat kauppaan ja kupit kaappiin, ja yhdistin vain oleellisen. Upotin pehmeän maapähkinävoin tumman raakasuklaan sekaan ja tulin solmineeksi ydinsodan kestävän liiton. Kuka enää kakkupaloja tarvitseekaan, kun voi syödä maapähkinävoisuklaata?


Maapähkinävoisuklaa

1½ dl kaakaovoita rouheena
1 rkl kookosöljyä
2 (reilua) rkl maapähkinävoita
2 rkl agavea / hunajaa / palmusokeria
1 dl raakakaakaojauhetta
0,75 dl lucumaa
2 rkl carob-jauhetta (ei välttämätön, mutta tuo aromia)
1 tl vaniljaa
(ripaus laatusuolaa, jos käytät suolatonta mp-voita)

Laita rasvat ja maapähkinävoi kippoon ja vesihauteeseen sulamaan. Maapähkinävoi pehmenee niin, että liukenee sekaan kunhan alat lisätä jauheita. Lisää kuivat ainekset rasvojen sekaan huolellisesti sekoittaen. Maistele ja lisää makeutta/muuta maun mukaan. Valuta muotteihin ja jäähdytä jääkaapissa tai pakasteessa.