lauantai 20. joulukuuta 2014

Kvinoa-porkkanalaatikko

Vielä ei ole myöhäistä postata jouluohjetta! 

Ihastuin kvinoa-porkkanalaatikon ohjeeseen jo marraskuun alussa, kun Chocochilin Elina postasi ohjeen. Ehti kulua reilu kuukausi, että muistin ohjeen taas Pumpkin Jamin Marin ansiosta. Sen jälkeen meni vielä muutama päivä, ennen kuin itse pääsin tuumasta toimeen. Onneksi pääsin, sillä tämä oli elämäni ensimmäinen täysin omatekemä porkkanalaatikko, joka onnistui vieläpä nappiin. Jos kaipaat perinteisen porkkanalaatikon tilalle jotain vähän erilaista, mutta tarpeeksi läheltä liippaavaa, kannattaa tehdä tätä.


Kvinoa-porkkanalaatikko

1 kg porkkanoita
2 dl kvinoaa
suolaa
2,5 dl kaurakermaa
2-3 tl fariinisokeria (käytin hunajaa)
¼ tl muskottipähkinää
ripaus jauhettua neilikkaa
ripaus valkopippuria
3 rkl korppujauhoja (käytin kookosjauhoja)
öljyä uunivuoan voiteluun

1. Kuori ja paloittele porkkanat ja laita ne kiehumaan suolalla maustettuun veteen.
2. Huuhtele kvinoa huolellisesti ja keitä se suolalla maustetussa vedessä (käytin porkkanoiden keitinvettä) ohjeen mukaan.
3. Kun porkkanat ovat pehmeitä, kaada keitinvesi pois ja soseuta porkkanat ja kaurakerma sauvasekoittimella. Mausta sokerilla/hunajalla, muskottipähkinällä, neilikalla ja valkopippurilla. Sekoita valutettu kvinoa porkkanasoseen joukkoon. Mausta seos vielä lopuksi suolalla.
4. Voitele uunivuoka rypsiöljyllä. Levitä porkkana-kvinoaseos vuokaan ja ripottele pinnalle ohut kerros korppu- tai kookosjauhoja. Paista 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Helpot suklaaruudut (raw)

Vietin itsenäisyyspäivää pienen opiskelutoveriporukan seurassa ja illanistujaisiin jokainen toi nyyttäriperiaatteella jotain pientä purtavaa. Olin jo ennalta päättänyt vieväni suklaata, mutta siinä viikon varrella ajatus hieman jalostui. Päädyin tekemään pieniä, mahdollisimman helposti ja nopeasti valmistuvia raakasuklaaruutuja, joiden ainekset löytyisivät valmiina kaapista. Idea lähti oikeastaan jo näistä aiemmista proteiinipatukoista ja pohjataikina onkin melko samaan kaavaan toteutettu. Nämä leivokset sopivat mainiosti myös joulun jälkkäripöytään tai vaikka ihan viikonlopun kahvihetkeen.


Suklaaruudut

pohja
2 dl pähkinäsekoitusta
2 dl taateleita
2 rkl pellavan- tai chian siemeniä
2 rkl kookosöljyä sulana
2 rkl nestettä (esim. kahvia, teetä tai vettä)

suklaakuorrute:
2 rkl kookosöljyä
1 rkl kaakaovoita
1 rkl raakakaakaota
1 rkl lucumaa
1 rkl hunajaa, agavea tai muuta makeutusta

Jauha pohjan kuivat ainekset blenderillä tai monitoimikoneella niin hienoksi kuin mahdollista. Kaada seos kulhoon ja lisää käsin sekoitellen sulatettu kookosöljy sekä neste. Painele tiiviisti leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, minä käytin leipävuokaa, ja laita jääkaappiin siksi aikaa, kun teet kuorrutteen.

Sulata rasvat vesihauteessa ja lisää loput ainekset huolellisesti sekoittaen. Kaada tasaisesti pohjan päälle vuokaan ja jäähdytä jääkaapissa seuraavaan päivään. Leikkaa ruuduiksi ja nauti.


Vinkkejä: 
* Jos haluat jouluisempaa makua, lisää pohjamassaan kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja inkivääriä.
* Ihania pätkis-leivoksia saat lisäämällä suklaakuorrutteeseen pari tippaa piparminttuöljyä.
* Ylipäätään makuvaihtoehdot ovat mitä monipuolisimmat - vain mielikuvitus on rajana :)

Jokos siellä puolen ruutua on muuten joulun odotus aloitettu? Minulla oli tänään tämän vuoden viimeinen luento, mutta loman alkamiseksi en vielä uskalla tätä sanoa, sen verran on kirjoitustyötä vielä edessä.
Laitetaan loppuun vielä kehno puhelinräpsy koirapuistosta, kun tuo söpöläiseni täyttää tänään viisi vuotta. :)

maanantai 1. joulukuuta 2014

Piparkakkuiset proteiinipatukat

Joulukuun ensimmäinen päivä! Joulun odotuksen saa siis virallisesti nyt aloittaa. Mustaakin mustempi ja sateinen maisema ikkunasta ei juuri nostata tunnelmaa, mutta eiköhän se lumipeite sieltä vielä sada maahan, ennemmin tai myöhemmin.


Siirryn joulumoodiin varovaisesti vähän kepillä jäätä (tai tässä tapauksessa lätäkköä) kokeillen. Joulukuun aloittavaan maanantaipäivään sopi mitä parhaiten proteiinipatukat, jotka on maustettu piparkakkuja mukaillen. Näissä on sellainen ehta piparitaikinan maku ja osittain koostumuskin - kaikkihan pitävät enemmän taikinasta kuin paistetuista kekseistä, eikö? No, en minä väheksy paistettuja piparkakkujakaan, on niilläkin aikansa ja paikkansa. Tässä kuitenkin ihana välipalavaihtoehto piparkakkutaikinan ystäville.


Piparkakkupatukat (noin 7 patukkaa)

1 dl idätettyä tattaria ja 1 dl pähkinämixiä (liotettuna ja kuivattuna) tai 2 dl jompaa kumpaa
2 dl taateleita pilkottuna
1 dl proteiinijauhetta (suosittelen hamppu- tai herneproteiinia)
2 rkl chian tai pellavansiemeniä
2 rkl hampunsiemeniä
reilu tl psylliumia
ripaus suolaa
1 tl kardemummaa, kanelia ja pomeranssin kuorta
½ tl neilikkaa ja inkivääriä
1 rkl kookosöljyä sulana
1-2 rkl vettä

Jauha ensiksi siemenet ja pähkinät blenderissä tai monitoimikoneessa. Lisää pienissä erissä tattarit ja taatelit. Tässä vaiheessa voi olla helpointa jatkaa jakamalla taikina pienempiin eriin ja lisäilemällä loput ainekset vähitellen. Mikäli blenderi/monitoimikone ei suostu yhteistyöhön massan kanssa, uskoisin homman onnistuvan raa'alla käsivoimalla, kunhan jaksaa veivata rannetta ;) Lisää lopuksi kookosöljy ja vettä niin, että massasta tulee ihan himpun verran kosteampaa. Laita taikina kelmulla/leivinpaperilla/foliolla vuorattuun vuokaan ja painele tiiviisti reunoja myöten. Minä käytin leipävuokaa. Laita vuoka jääkaappiin useammaksi tunniksi, vaikkapa yön yli. (Halutessasi voit patukoiden sijaan pyöritellä massan palleroiksi.) Leikkaa levy patukoiksi ja nappaa evääksi. Patukat säilyvät jääkaapissa parisen viikkoa, mutteivät säikähdä pakastustakaan.