maanantai 16. maaliskuuta 2015

Herkullinen gluteeniton siemenleipä

Kaikki alkoi My New Roots -blogista. Hullaannuksen jakoi Virpi Kiitos Hyvää -blogissaan ja edelleen ilmiötä jatkoi Hannamari Yellow Moodissa. Epäilemättä lukuisissa muissakin keittiöissä samaan on hurahdettu. Jotain taianomaista oli kuitenkin syntynyt, ja siihenhän oli minunkin otettava osaa.


Jos minulta kysytään, leivässä on oltava siemeniä - mitä enemmän, sen parempi. Rouheus, suutuntuma ja maku vain paranevat, eikä ravintoarvoissakaan mennä ainakaan huonompaan suuntaan. Tämä joukkopsykoosin aiheuttanut leipä palvelee tarkoitustaan täydellisesti. Päälle ei tarvita kuin sipaisu kookosöljyä tai muuta mieleistä levitettä, eikä sekään oikeastaan ole välttämätöntä.


Tässä postauksessa on kahden leivän ohjeet. Ensimmäinen on alkuperäinen, muista blogeista löytynyt resepti. Jälkimmäinen on kuivakaapin tyhjennyksen tulos. Siemeninä voi oikeastaan käyttää mitä tahansa, kuten pähkinöinäkin. Lopputulos on hyvin samanlainen molemmilla ohjeilla, mutta jälkimmäisellä sain hitusen paremmin koossapysyvän leivän. 


Herkullinen siemenleipä #1

2½ dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä tai manteleita (tai puolet ja puolet)
3½ dl kaurahiutaleita (täysin gluteenittomaan 100% gluteenitonta kauraa tai esim. tattarihiutaleita)
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
3 rkl kookosöljyä
3½ dl vettä

Herkullinen siemenleipä #2

2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl manteleita (osa kevyesti rouhittuna)
1 dl chia- tai pellavansiemeniä
4 dl kaurahiutaleita
3 rkl psylliumia
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa tai (kookos)sokeria
3 rkl kookosöljyä
3½ dl vettä

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sulata kookosöljy ja hunaja vesihauteessa juoksevaksi. Annostele vesi kulhoon ja kaada sekaan sula hunaja-öljyseos. Kaada nesteet kuivien ainesten sekaan ja sekoittele, kunnes seos alkaa jähmettyä. Taikinasta tulee paksua, mutta mikäli se on liian jähmeää sekoitettavaksi, lisää ruokalusikalla lisää vettä ja sekoita. Kaada seos esimerkiksi pitkulaiseen, leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja tasoittele lusikalla. Jätä taikina tekeytymään kahdeksi tunniksi tai yön yli jääkaapiin. Tällöin leipä on turvonnut tarpeeksi, jolloin se säilyttää muotonsa.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita vuoka uunin keskiosaan ritilän päälle ja paista noin 30 minuuttia. Kaada leipä vuoasta ritilän päälle ja paista vielä 30-40 minuuttia. Leipä on valmista kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa. Anna leivän jäähtyä hyvin ennen kuin viipaloit sitä. Leipä säilyy tiiviisti suljettuna noin viisi päivää. Todennäköisesti kuitenkin syöt sen parin päivän sisään.

6 kommenttia:

  1. Samaa ohjetta jakoi yksi täkäläinenkin bloggari;D Ja olen saanut maistaa tuollaista jonkun luona ja hyvää se on.Pitäis itsekin tehdä joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tästä on tullut melkoinen hitti! Hyvä ohjehan se on, helppo ja vaivaton tehdäkin. :)

      Poista
  2. Mäkin oon tehnyt tätä :D Ihana leipä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä hyvää :) Sen voinee päätellä jo tästä joukkopsykoosistakin ;)

      Poista
  3. Tänään testasin ja toi on todella hyvää! Kiitos ohjeesta, tämä tulee varmasti uudestaan käyttöön :)

    VastaaPoista