keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Kiitos hyvää ja parempaa

Sain joululahjaksi Kiitos hyvää -blogista, nyttemmin Vaneljasta, tutun Virpi Mikkosen herkkukirjan, joka kantaa tuttua nimeä. Ja voi mikä ihanuus onkaan kyseessä! Sivu sivun jälkeen upeampia, houkuttelevampia, näyttävämpiä ja kauniimpia valokuvia resepteineen.

Aiemmin hehkuttamani Emmi-Liian Viljaton Kattaus -teosta kuvasin sanoilla avara ja yksinkertainen, ehkä pelkistetty, mutta Virpin teos edustaa toista äärilaitaa. Sivut ovat runsaita viettelevine kuvituksineen ja reseptiikka vaatii asteen verran monipuolisempaa sisältöä kaappiin. Päälle päin nämä kaksi teosta näyttävät hyvinkin samankaltaisilta vaaleine pohjineen ja kuparinhohtoisine kirjaimineen, gluteeniton teemakin on molemmissa. Kiitos Hyvää on kuitenkin nimenomaan herkkukirja, sen kertoo jo alaotsakekin: Herkkuja ilman sokeria ja gluteenia.

Kiitos Hyvää on huikea paketti paremman olon herkkuja. Kansien välistä löytyvät niin suklaat, keksit, kakut, jäätelöt kuin levitteetkin, tasapainoisena kokoonpanona raakaruokaa ja kypsennettyä. Suurin osa resepteistä on täysin vegaanisia tai hyvin helposti vegaanisiksi muokattavissa. Toinen toistaan houkuttelevampia reseptejä selatessa tulee nopeasti valinnan vaikeus, kun haluaisi testata kaikkia heti. Taidankin ryhtyä vielä kevään mittaan järjestelmällisesti kokeilemaan kaikki reseptit järjestyksessä. ;)


Maistiaiseksi teoksesta tekaisin ensihätään minttusuklaapalat, ja taisin koukuttua heti. Mielettömän hyvää.

Minttusuklaapalat (noin 10-12 kpl)

Suklaa:
1½ dl raakakaakaomassaa
½ dl kaakaovoita
3 rkl kotimaista luomuhunajaa tai siirappia
ripaus merisuolaa

Minttutäyte:
½ dl kookosöljyä
muutama tippa piparminttuöljyä
maun mukaan nestemäistä steviaa

Sulata kaakaomassa ja kaakaovoi vesihauteessa. (Temperoi.) Lisää makeutus ja suola, tarkista maku. Kaada puolet suklaasta ohueksi, alle ½ sentin kerrokseksi reunalliseen astiaan tai muotteihin. Laita pakastimeen jäähtymään noin vartiksi. Valmista sillä välin minttutäyte. 

Sulata kookosöljy juoksevaksi ja lisää piparminttuöljyä ja steviaa maun mukaan. Tarkista maku. Lisää minttutäyte pakastimessa jähmettyneen suklaan päälle, tasoita nopeasti ja laita astia takaisin pakastimeen noin viideksi minuutiksi. 

Lisää vielä loput suklaasta minttutäytteen päälle ja pakasta jälleen. Ota pakastimesta, anna sulaa hetki ja nauti. Säilytä jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti