sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Banaaninen vuokaleipä (gluteeniton)


Lähikaupassani oli pitkästä aikaa banaanit tarjouksessa ja hamstrasin niitä tietysti sylillisen mukaani. Mielessäni oli jo hetken ollut ajatus banaanileivästä, joka ei olisi kakkumaisen makea, vaan ainoastaan banaanin makeuttama, hieman jyväinen ja gluteeniton. Eräänlainen ruoka- ja kahvileivän sekoitus. Samalla ajatuksena oli tehdä jollain tapaa pääsiäiseenkin sopiva leipänen, mutta en sitten tiedä, onko tämä kovin pääsiäismäinen. Todella hyvä siitä kuitenkin tuli. Banaaninvihaajille tällaista leipää ei tohdi tarjota, mutta kaltaisilleni banaaniin ihastuneille se maistunee.


Banaanileipä

3 dl jauhoja (käytin sekaisin tattari-, kaura- ja riisi-)
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
½ dl pellavan- tai chia-siemeniä
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
2 hyvin kypsää banaania
3 rkl kookosöljyä
noin 2 dl vettä

Sekoita leivontakulhossa kuivat ainekset. Muussaa banaani haarukalla soseeksi ja sulata kookosöljy. Lisää kosteat ainekset jauhoihin ja sekoita huolellisesti sekaisin. Jos taikina on kovin paksua, lisää hieman vettä. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen, kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja anna sen levätä uunin lämpenemisen ajan. Paista alatasolla noin 45 minuuttia, jonka jälkeen sulje uuni ja anna leivän olla jälkilämmössä vielä noin 10 minuuttia. Jäähdytä leipä liinan alla ennen leikkaamista.

maanantai 16. maaliskuuta 2015

Herkullinen gluteeniton siemenleipä

Kaikki alkoi My New Roots -blogista. Hullaannuksen jakoi Virpi Kiitos Hyvää -blogissaan ja edelleen ilmiötä jatkoi Hannamari Yellow Moodissa. Epäilemättä lukuisissa muissakin keittiöissä samaan on hurahdettu. Jotain taianomaista oli kuitenkin syntynyt, ja siihenhän oli minunkin otettava osaa.


Jos minulta kysytään, leivässä on oltava siemeniä - mitä enemmän, sen parempi. Rouheus, suutuntuma ja maku vain paranevat, eikä ravintoarvoissakaan mennä ainakaan huonompaan suuntaan. Tämä joukkopsykoosin aiheuttanut leipä palvelee tarkoitustaan täydellisesti. Päälle ei tarvita kuin sipaisu kookosöljyä tai muuta mieleistä levitettä, eikä sekään oikeastaan ole välttämätöntä.


Tässä postauksessa on kahden leivän ohjeet. Ensimmäinen on alkuperäinen, muista blogeista löytynyt resepti. Jälkimmäinen on kuivakaapin tyhjennyksen tulos. Siemeninä voi oikeastaan käyttää mitä tahansa, kuten pähkinöinäkin. Lopputulos on hyvin samanlainen molemmilla ohjeilla, mutta jälkimmäisellä sain hitusen paremmin koossapysyvän leivän. 


Herkullinen siemenleipä #1

2½ dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä tai manteleita (tai puolet ja puolet)
3½ dl kaurahiutaleita (täysin gluteenittomaan 100% gluteenitonta kauraa tai esim. tattarihiutaleita)
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
3 rkl kookosöljyä
3½ dl vettä

Herkullinen siemenleipä #2

2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl manteleita (osa kevyesti rouhittuna)
1 dl chia- tai pellavansiemeniä
4 dl kaurahiutaleita
3 rkl psylliumia
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa tai (kookos)sokeria
3 rkl kookosöljyä
3½ dl vettä

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sulata kookosöljy ja hunaja vesihauteessa juoksevaksi. Annostele vesi kulhoon ja kaada sekaan sula hunaja-öljyseos. Kaada nesteet kuivien ainesten sekaan ja sekoittele, kunnes seos alkaa jähmettyä. Taikinasta tulee paksua, mutta mikäli se on liian jähmeää sekoitettavaksi, lisää ruokalusikalla lisää vettä ja sekoita. Kaada seos esimerkiksi pitkulaiseen, leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja tasoittele lusikalla. Jätä taikina tekeytymään kahdeksi tunniksi tai yön yli jääkaapiin. Tällöin leipä on turvonnut tarpeeksi, jolloin se säilyttää muotonsa.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita vuoka uunin keskiosaan ritilän päälle ja paista noin 30 minuuttia. Kaada leipä vuoasta ritilän päälle ja paista vielä 30-40 minuuttia. Leipä on valmista kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa. Anna leivän jäähtyä hyvin ennen kuin viipaloit sitä. Leipä säilyy tiiviisti suljettuna noin viisi päivää. Todennäköisesti kuitenkin syöt sen parin päivän sisään.

keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Kiitos hyvää ja parempaa

Sain joululahjaksi Kiitos hyvää -blogista, nyttemmin Vaneljasta, tutun Virpi Mikkosen herkkukirjan, joka kantaa tuttua nimeä. Ja voi mikä ihanuus onkaan kyseessä! Sivu sivun jälkeen upeampia, houkuttelevampia, näyttävämpiä ja kauniimpia valokuvia resepteineen.

Aiemmin hehkuttamani Emmi-Liian Viljaton Kattaus -teosta kuvasin sanoilla avara ja yksinkertainen, ehkä pelkistetty, mutta Virpin teos edustaa toista äärilaitaa. Sivut ovat runsaita viettelevine kuvituksineen ja reseptiikka vaatii asteen verran monipuolisempaa sisältöä kaappiin. Päälle päin nämä kaksi teosta näyttävät hyvinkin samankaltaisilta vaaleine pohjineen ja kuparinhohtoisine kirjaimineen, gluteeniton teemakin on molemmissa. Kiitos Hyvää on kuitenkin nimenomaan herkkukirja, sen kertoo jo alaotsakekin: Herkkuja ilman sokeria ja gluteenia.

Kiitos Hyvää on huikea paketti paremman olon herkkuja. Kansien välistä löytyvät niin suklaat, keksit, kakut, jäätelöt kuin levitteetkin, tasapainoisena kokoonpanona raakaruokaa ja kypsennettyä. Suurin osa resepteistä on täysin vegaanisia tai hyvin helposti vegaanisiksi muokattavissa. Toinen toistaan houkuttelevampia reseptejä selatessa tulee nopeasti valinnan vaikeus, kun haluaisi testata kaikkia heti. Taidankin ryhtyä vielä kevään mittaan järjestelmällisesti kokeilemaan kaikki reseptit järjestyksessä. ;)


Maistiaiseksi teoksesta tekaisin ensihätään minttusuklaapalat, ja taisin koukuttua heti. Mielettömän hyvää.

Minttusuklaapalat (noin 10-12 kpl)

Suklaa:
1½ dl raakakaakaomassaa
½ dl kaakaovoita
3 rkl kotimaista luomuhunajaa tai siirappia
ripaus merisuolaa

Minttutäyte:
½ dl kookosöljyä
muutama tippa piparminttuöljyä
maun mukaan nestemäistä steviaa

Sulata kaakaomassa ja kaakaovoi vesihauteessa. (Temperoi.) Lisää makeutus ja suola, tarkista maku. Kaada puolet suklaasta ohueksi, alle ½ sentin kerrokseksi reunalliseen astiaan tai muotteihin. Laita pakastimeen jäähtymään noin vartiksi. Valmista sillä välin minttutäyte. 

Sulata kookosöljy juoksevaksi ja lisää piparminttuöljyä ja steviaa maun mukaan. Tarkista maku. Lisää minttutäyte pakastimessa jähmettyneen suklaan päälle, tasoita nopeasti ja laita astia takaisin pakastimeen noin viideksi minuutiksi. 

Lisää vielä loput suklaasta minttutäytteen päälle ja pakasta jälleen. Ota pakastimesta, anna sulaa hetki ja nauti. Säilytä jääkaapissa.